Grundet ferie vil der forekomme

 nogle dages forsinkelse i afsending af pakker.

Vi sender pakker den 19 juli

×

 

Vejledning og guide for køkkenknive 

 

Køb din japanske kokke kniv her Kokkeknive, slibesten og strygestål

 

Behandle dine knive godt, så har du glæde af dem i meget lang tid.

En japansk kokkekniv er mere end en almindelig køkkenkniv. Det er en super skarp køkkenkniv, og en lækker en af slagsen.

For at vedligeholde knivens fantastiske egenskaber er der et par enkelte regler du bør følge, så du har glæde af din kniv i lang tid. 

Put aldrig din kniv i opvaskemaskinen. Stål med højt kulstofindhold gør kniven modtagelig overfor misfarvninger. De kemikalier som er i en maskinopvask kan ændre knivens egenskaber og over tid medføre at kniven ikke kan holde sig skarp.

Opbevar dine knive. Et godt sted at opbevare knive vil være en knivblok eller en knivmagnet lavet i et blødt materiale som eksempelvis træ eller plast. En knivmanget i eksempelvis metal kan beskadige knivsæggen hver gang kniven sættes op eller tages ned.

Brug korrekt skæreunderlag. Brug et skærebræt lavet af et blødt materiale, som eksempelvis træ eller plast. Brug aldrig et skærebræt af eksempelvis glas, keramik eller granit selvom skærebrættet kan se smart ud. Et skærebræt i forkert materiale kan beskadige kniven og medføre at den bliver sløv.

Gør din kniv ren efter brug. Knivene skal vaskes op i hånden. Tag en opvaskebørste med sæbe på og skrub forsigtigt, og skyl derefter knive I varmt vand. Tør kniven af med et ren viskestykke.

Hold din kniv tør. Din kniv har et højt kulstof indhold for at give den sine fantastiske egenskaber. Stål med højt kulstofindhold har lettere ved at ruste. Øg holdbarheden af din kniv ved efter rengøring at smør et tynd lag madolie på den.

Slib din kniv regelmæssigt. En knivs æg har en tendens til at tippe til en side, og dermed mindske evnen til at skære. Stryg derfor din kniv regelmæssigt med et strygestål, og ved behov skal du slibe din kniv for at holde den skarp.

 

Klik på videoen for at se en lille demonstration af hvor skarp en Surudo kniv fra Cibumic egentlig er

 

Knivblad materialet

Knivbladet på en Surudo køkkenkniv er lavet af VG-10 et højt legeret rustfrit stål med et højt kulstof indhold. VG-10  var oprindelige målrettet mod Japanske køkkenchefer, som krævede høj kvalitets rustfrit stål til deres køkkenredskaber.

 

VG-10 Stål bestandele:

Kulstof:1.4% Chromium:0.4% Molybæn:1.0% Vanadium:0.2% Cobalt:1.5%

Hårdhed: op til 63 HrC

 

Aogami super blue steel bestandele:

Kulstof:1.0% Sili­cium: 0.2% Mangan: 0.3% Chromium: 0.5% Wolfram: 2.5% Vanadium: 0.4%

Hårdhed: op til 63-64 HrC

 

Skæftet
Skæftet i Surudo serien er lavet af pakkawood et composit materiale lavet af hård træ.
Skæftet i Aogami og Azumi serien er lavet af den smukke sorte træsort Ibenholt.
Skæftet i Elite serien er lavet af rosentræ.

 

Håndlavede knive

En af cibumic.dk’s kunder er knivmager og han har kastet sin kærlighed over en Surudo brødkniv. Vi syntes resultatet er utrolig smukt, og viser derfor hans arbejde med at lave et knivskæft på en brødkniv.

Skæftet er udført i stabiliseret bøg med indløb af svamp, og et par flotte pins. Frontholken er mammut stødtand.

 håndlavede knive

Generel forskel mellem stål typer:
De fleste rustfrie knive har ikke en god evne til at holder æggen skarp med mindre de er blevet varmebehandlet eller hærdet på en anden metode så stålet opnår en Rockwell hårdhed på ca. 56 – 58 HrC. Alt mindre end denne hårdhed vil resultere i at kniven hurtigt mister sin evne til at holde sig skarp. Rustfri stål med lav kulstof indhold gør det svære at slibe kniven op igen så den bliver skarp. Det er nemmere at slibe en kniv skarp når kniven har et høj kulstof indhold.
Jo mere chrom knivbladet indeholder jo svære er det at holde kniven skarp. Chrom blandes i stål til at gøre kniven rustfrit. Tilsættes det dyre legerings stof molybdæn og vanadium til stålet øger det ud over evnen til at være rustfri også syrefastheden af stålet, samt evnen til at holde kniven skarp. Så hvis du skal købe en rustfri kniv så kig dig om efter en kniv som indeholder molybdæn og vanadium. Det er også vigtigt at vælge en kniv der har en hårdhed på mindst 58 og gerne højre.

 

En seriøs forhandler af knive vil oplyse om knivens hårdhed, og stålets legeringer. Der er ikke noget at skjule hvis det er kvalitet man forhandler ;)

 

Stål med højt kulstof indhold holder sig skarp længe. Rustfri stål med højt kulstof indhold er svære and slibe end stål med højt kulstof indhold som ruster. Forskellen er dog marginal.

 

Generel guideline er: jo højre indhold af kulstof i stålet jo længere holder kniven sig skarp og jo nemmere er kniven at slibe skarp igen.

 

Knivblad materiale guide

 

Klik på videoen for at se en lille demonstration af hvor skarp en Surudo kniv fra Cibumic egentlig er

 

Klik på videoen for at se en lille demonstration af hvor skarp en Surudo kniv fra Cibumic egentlig er

 

Kokkekniv test.

Hvordan man tester om en kokkekniv er god.

Du kan selv test om din kokkekniv er skarp, eller du kan vælge den mere videnskablige metode og tage hen til et akkrediteret institut og aflevere halvdelen af din pensionsopsparing og få lavet en grundig teknisk gennemgang af kniven.

Køb din japanske kokke kniv her: køkkenkniv

Test selv din kokkekniv

Hvis du vil spare lidt og bare se om din kniv er skarp nok, er der en simple metode. Tag en tomat og skær i tomaten uden at ligge vægt på kniven. Lig klingen oven på tomaten og med løs greb om håndtaget træk kniven henover tomaten. Hvis klingen ubesværet glider igennem tomatskinnet og laver et ren og lige snit er din kniv i fin form. Hvis ikke, skal du slibe din kniv.

Når betalt arbejdskraft tester kokkeknive

Når man skal lave en proffesionel kokkekniv test kan man gøre det med forskellige metoder, hvor man analysere flere forskellige parameter som sammedrages til en samlede konklusion af hvilken kokkeknive der preformer bedst i test.

 • Skarphed
 • Bladets hårdhed
 • Even til at slibes skarp
 • Evenen til at holde sig skarp
 • Rustfasthed
 • Funktionelle design
 • Håndtagets komfort
 • Greb med tørt håndtag
 • Greb med vådt håndtag
 • Praktisk i brug
 • Balance i kniven
 • Helhedsindtryk

 

Testene består typisk af en praktisk kokkekniv test og en teknisk kokkekniv test.

Teknisk test

I den tekniske kokkekniv test bliver knivenes metriske egenskaber målt, eksempelvis skarpehed samt knivens korrosions even (evene til at modstå rust)

Målingen af kokkeknivens skarphed måles med en standardiseret maskine som føre kniven frem og tilbage, hvorefter der måles hvor dybt kniven har skåret i et kunstigt ensartet materiale.

Test af kokkeknivens evne til at holde sig skarp måles på samme måde som ved en skarphedstest, dog fortsættes testen indtil kniven ikke længere kan skære i det kunsite materiale.

Testen kan gentages efter at kniven er blevet slebet op igen, så knivens evne til at slibes skarp testes, som vil simulere et hverdags senarie hvor man igennem knivens levetid sliber kniven.

Korrosionstesten udføres ved at udsætte kniven for temperatur cyklus samtidig med at kniven skiftevis udsættes for salttåge. Disse cykler accelerere eventuel rustdannelse på kniven.

Knivbladets hårdhed måles ved at en standardiseret geometri hydraulisk presses ned i klingen. Efterfølgende måles kraterets tværsnit i klingen som omregnes til en hårdhed faktor.

Praktisk test

Den praktiske kokkekniv test udføres at teknikere som tester håndtagets komfort imens de skære i forskellige fødevare.

Håndtaget på Kokkeknivene testes både i tør og våd tilstand imend der skæres i forskellige fødevare.

Kokkeknivens helhedsindtryk vurderes og der kan på dette punkt naturligvis være tale om en individuel vurdering.

Test af knivens balance udføres ved at lægge kokkekniven i hånden uden at lukke grebet om håndtaget. Kokkekniven får en høj score i testen hvis den ikke ruller til siderne, eller tipper forover.

 

Køb din kokkekniv her: køkkenkniv