Nybegynder guide til at slibe knive
Sådan kommer du igang med at slibe knive
Du har besluttet dig for at komme i gang med at lære at slibe dine knive selv. Det er super. Det kommer du helt sikkert ikke til at fortryde. Jeg vil her fortælle dig hvordan du nemt kan komme i gang med selv at slibe dine knive.
Hvilken slibesten skal jeg vælge?
Den først udfordring du kommer til at stå overfor er at vælge slibesten. Der findes jo et hav af forskellige mærker og modeller. Der er natursten, syntetiske sten. Så hvad skal du vælge. Først skal vi have sorteret i typer af sten.
Syntetisk eller natursten?
Min klare anbefaling er at du vælger en syntetisk slibesten. En natursten er i sagens natur brudt i et stenbrud ude i naturen, det giver naturligvis miljømæssige overvejelser, men der er også det faktum at man jo ikke ved hvad der ligger under overfladen af stenen, der kan gemme sig urenheder, eller en helt anden kortstørrelse i det næste lag af stenen. Med en syntetisk sten fremstillet i corundum får du en ensartet slibesten, som du ved hvordan opføre sig hele vejen igennem stenen. Samtidig er sten lavet af corundum billigere end naturslibesten.
Hvilket mærke af slibesten?
Der findes mange forskellige firmaer som fremstiller slibesten, og stenene kan variere i hårdhed, og kornstørrelse, samt hvor stor slibestenen er. Kunderne taler deres klare sprog. Cibumic slibesten er de absolut bedst sælgende slibesten i Danmark, og de bruges af mange professionelle til at slibe knive med.
Kan slibestenen anvendes til lige netop mine knive?
Jeg få af og til spørgsmålet om Cibumic slibesten kan anvendes til eksempelvis deres Global knive eller deres dyre japanske kniv, selvom producenten af knivene skriver at man kun må bruge deres slibesten. Det skriver de naturligvis for at sikre sig at hvis du vil købe en slibesten, at de så også kan sælge den vare til dig. Der er ingen grund til at gå ud og købe en dyr slibesten fra eksempelvis Global for at slibe dine knive, du kan med fordel bruge en slibesten fra Cibumic til at slibe alle typer og mærker af knive.
Hvilken kornstørrelse af slibesten skal jeg vælge?
Slibesten har forskellige kornstørrelse, ligesom et stykke sandpapir. Jo grovere kornstørrelsen er, jo lavere er korn tallet. Eksempelvis er korn 400 grovere end korn 5000. En grov slibesten fjerner mere metal fra din kniv end en finkornet sten. Det er smartest at købe en slibesten med to kornstørrelser, så får du mere for pengene.
Når man har en sløv kniv, starter man med at slibe kniven med den groveste kornstørrelse. Start med korn 400, når du har slebet kniven på begge sider, skifter du til næste kornstørrelse. Det vil sige, at du nu begynder at slibe med korn 1000, og så videre. Indtil du har slebet kniven med den fineste kornstørrelse du har til rådighed.
De mest almindelige kornstørrelse kombinationer er:
#400/1000
#2000/5000
#3000/8000
Jeg vil anbefaler at du starter med at købe en våd slibesten i korn #400/1000 og #2000/5000 samt et keramisk strygestål til at vedligeholde knivsæggen i det daglige. Det dækker de mest almindelige behov når der skal slibes køkkenknive. Husk du kan også slibe andet værktøj, som eksempelvis et stemmejern, eller en barberkniv.
En god ide er at starte med at slibe en gammel kniv du ikke har for mange følelser for, så skal du med sindsro give den gas og øve dig på at slibe dine knive super skarpe.
Ønsker du at tage knivslibning mere seriøst bør du overveje en slibesten i korn #3000/8000, så kan du opnå en utrolig vel poleret og super skarp knivsæg.
Se følgende video guide til hvordan man sliber sin kniv.