Hvordan sliber man en økse?

Sådan sliber du en økse:

Økser er lidt anderledes end knive når det gælder slibning, da der normalt er meget mere metal at håndtere, og æggens vinkel er større - mere som en kød-økse.

En god økse har samme kvalitetsstål (dog ikke den samme legering) som en god kniv. Men prøv ikke at gøre en økse knivskarp. Hvis du har en skærpet økse med en knivbladvinkel, vil den være ekstremt skarp. De første få hug vil fjerne den skarpe æg, og din omhyggelige slibning vil være spild af tid. økser har brug for en lille stump kant, så de kan holde til de enorme kræfter, der påføres dem. Den ene undtagelse til denne regel er, når du gør sliber sjovt. Jeg har skåret blødt brød med en økse, der kunne barbere en knurhårene af en mus. Det er også sjovt at barbere sig med en økse som et bevis på konceptet. Jeg har gjort det en gang, men stoppede kort før min næse og ører, som jeg meget godt kan lide og gerne vil beholde.

Det er bedst at starte med en god fil, og tag langsomt, forsigtige streger for at genoprette den rette vinkel og fjerne skader fra kanten. At file hurtig virker ikke bedre, og det kan ødelægge din file. Mere om det senere.

Når du har genoprettet en fin ren kant, foretrækker jeg en slibepuck fra cibumic, der indeholder en tosidet slibesten, der har to kornstørrelser, et grovere kornstørrelse og et medium kornstørrelse. Den er det perfekte værktøj til at slibe en økse, og i en snæver vending også din kniv, som du ikke opdagede var sløv før du var afsted på tur.

Der findes mange forskellige typer af økser, her tager vi udgangspunkt en en af de mest almindelige typer af økser, en trækløver. Hvis du har en økse som har en meget misbrugt æg skal du først etablere en ny æg før du kan slibe øksen. Start med at spænde din økse op i en skruestik så du har styr på øksen og har begge hænder fri til at slibe med. Det kan forkomme underligt at slibe æggen flad, før man begynder at slibe øksen. Men det er en nem og effektiv måde at få en baseline at arbejde videre fra. Næste skridt er at etablere en vinkel på ca. 30 grader. De fleste økser har en vinkel imellem 30 og 40 grader.

Det er nemmest for en person at se en linie der er parallel med en reference. Derfor skal du nu orientere øksen så de 30 grader vil være parallel med bordet. Herefter begynder du på filearbejdet.

En fladfil er et præcisionsværktøj. Du kan få en fil for en flad 50kr. hos den lokale kina værktøjspusher. (lad være), en god fladfil koster mere men er det hele værd. Som en god kniv har en god fil brug for at blive behandlet godt. En almindelig fil skære kun i en retning, og det er i strøget væk fra dig når du skubber filen. At trække filen frem og tilbage er ikke godt for filen, og du får mindre præcision. 

Når du stryger filen væk fra dig skal filen føles glat og må ikke hoppe. Hvis du føler at der er noget der er fanget imellem din økse og filen, så er der sansynligvis noget. Stop arbejdet, og rengør filen med en lille stålbørste. Når du ser på overfladen af øksen som du filer på skal den være glat. Et alternativ til en almindelig kvalitetsfil er en diamantfil. En diamant fil har den fordel at den filer i begge retninger, så arbejdet går hurtigere. Du kan finde din kvalitets diamant fil her. KLIK

Når du er færdig med at etablere æggen, er det tid til at slibe æggen med din slibepuck. lad slibepucken ligge i blød indtil du ikke der små luftbobler komme op fra den. Det tager typisk 1-2 minutter. Lad ikke slibepucken ligge for længe i vand, da den så bliver blød og risikere at gå i stykker. Kør i små cirkelbevægelser langs æggen, på den ene side og derefter den anden side. Først med den side af slibepucken som har mellem kornstørrelse, og derefter gentager du processen med den fine kornstørrelse. Og hvis du er helt hysterisk kan du bruge et stykke læder til at polere øksen med. Det kaldes at stroppe. Det er ren lir, og tjener ikke noget praktisk formål når det drejer sig om en økse.  Du kan nu nyde frugten af dit arbejde og kløve træ med større lethed end da du havde en sløv økse. Køb din slibepuck her, KLIK

God arbejdslyst…..

I kategorien :