Stropping af en kniv

Stropping af en kniv med læder

Hvad er stropping?

At polere æggen på en skarp kniv kaldes stropping. Det gøres normalt med en læderrem, der oftest er fastgjort på en hård overfalde som eksempelvis et stykke træ. 

Stropping fjerner de sidste uregelmæssigheder på knivsæggen. Med endnu større skarphed som resultat. Stropping har også et estetisk formål. Stropping for knivsæggen til at skinne som et spejl. Det er en teknik mange forbinder med slibning af en ragekniv. Men lommekniven, dolken, saksen og ikke mindst kokkekniven har stor gavn af at blive stroppet. 

Man kan fremskynde processen med st stroppe kniven ved at påføre læderet en slibepasta. Det har dog nogle ulemper, som eksempelvis sviner det lidt og læderet lukker hurtigere til. Vi fortrækker at stroppe uden slibepasta. Det tager en smugle længere tid, men man slipper for at læderet lukker sig og samtidig slipper man for noget svineri med slibepasta.

Stropping virker faktisk!

Det er måske svært at forstille sig, men ved at slibe en kniv på en læderstrop bliver knivsæggen betydelig skarpere. En forudsætning for at kunne stroppe din kniv er at den er slebet skarp. Som minimum skal kniven være slebet på en slibesten med korn 5000 og gerne korn 8000. Afhængig af ståltypen på din kniv, og hårdheden af stålet vil du kunne mærke en forbedring ganske hurtig efter du er startet med at stroppe. Når du tester en ikke stroppet knive ved at skære i et stykke papir vil du ofte kunne mærke at kniven fanger eller riger i papiret. Dette sker også med knive som allerede er slebet. Når du stropper sådan en kniv vil du opleve at kniven istedet for vil glide igennem papiret mere ubesværet. 

Hvordan stropper jeg min kniv?

Du starter med at holde knivsæggen i en vinkel af 15-20 grader mod læderstroppen. Træk kniven stille og roligt skråt tilbage over læderstroppen. Ved at trække knive baglæns undgår du at skære i læderet og ødelægge det. Når du har trækket kniven hele vejen hen over læderstroppen skal hele knivsæggen gerne have været en tur hen over læderet. Du skal kun bruge et let tryk på kniven når du trækker kniven over læderstroppen. Hvis du trykker for hårdt på kniven risikere du at beskadige knivsæggen. Dette gentages på begge sider af kniven indtil du kan mærke at forbedringen at skæret bliver mindre. Det betyder at det er tid til at stoppe med at stroppe kniven og gøre kniven og læderstroppen ren. 

Åben læderstroppen op

På et tidspunkt vil du bemærke at din læderstrop begynder at blive sort. Det er et godt tegn. Det sorte er bare stål som du har poleret af din kniv. På et tidspunkt når du har brugt din læderstrop i længere tid vil den begynde at glinse. Dette er ikke nødvendigvis et godt tegn. Det betyder at læderet har mistet en del af sin effektivitet. 

En læderstrop er meget mere effektiv når den er en smugle rug i overfladen. Du vil bemærke at du kan stroppe din kniv meget hurtigere med en rug læderstrop. Det er ikke svært at åbent en læderstrop op i overfladen og gøre den mere rug. Det kan gøres på flere måder. 

En simple måde at åbne læderet op på og gøre den rug i overfladen er ved at bruge en stålbørste og simpelhen børste læderet med et let tryk. Tryk ikke for hårdt så du undgår at skade læderet. 

God fornøjelse med at stroppe din kniv.

Køb en læder stropper her.

I kategorien :