Slibning af knive
Slibning af knive har det formål at holde knivsæggen på dine køkkenknive lige. Dette sikrer dig skarpe knive og dermed også at fungere optimalt. Den nemmeste måde at bibeholde knivenes skarphed til dagllig er ved brug af et strygestål. Når det kommer til en lidt større tilretning af knivsæggen, kan man med fordel benytte en våd slibesten. Tag et kig på vores store udvalg af både slibesten og strygestål.
Den bedste måde at slibe sine kokkeknive på er med en våd slibesten. Der findes andre måder at slibe knive på, men de fleste har tendens til at fjerne for meget material fra klingen. At lære den rigtige måde at bruge en våd slibesten på kræver en smule øvelse. Men når du først har lært det kan du holde dine kokkeknive barberblad skape. Så sparer du både tid og penge. Det tage ikke mere end 2 minutter at slibe end kniv, så der er ingen undskyldning for ikke at holde sine knive skarpe.
Sådan sliber man sin kniv på en vådslibesten
Sådan gør du
1: Læg slibestenen i en skål med vand et par minutter og lad den suge vand.
2: Placer slibestenen på et skærebræt med et vådt viskestykke under, for at forhindre slibestenen i at glide. og med den groveste kornstørrelse opad (jo lavere korntal, desto grovere er slibestenen).
3: Med den ene hånd tager du fat om kniven ved håndtaget og holder knivsæggen imod slibestenen, med en vinkel på ca 20 grader. Stabiliser kniven med den anden hånd.
4: Med et moderat tryk, trækkes knivbladdet tilbage og tværs over slibestenen i en glidende bevægelse, så hele knivsæggen har haft kontakt med slibestenen og hele tiden i en vinkel at ca 20 grader.
5: Gentag denne bevæglese 10 gange, og vend derefter kniven om på den anden side og gentag 10 gange.
6: Vend nu slibestenen om så den fine skornstørrelse vender på ad. (jo højre korntal, jo finere)
7: Gentag nu som tidligere med 10 strøg hen over slibestenen på hver siden af knivsæggen
8: Afslut med at skylle kniven ren for små metal partikler som du har sleben af, og tør knive af med et viskestykke.
Tips
- Slib altid kniven i samme retning, hvilken retning du fortrækker er uden betydning for resultatet.
- Hvis din kniv er meget sløv, kan det være nødvendig at gentage processen
- Selv om nogle påstår at visse knive aldrig behøver at blive slebet, så er det ikke sandt. Værktøj til at skære med er underlagt friktion, og friktion medfører uvilkårligt at knivens æg mister noget af sin skarphed. Det er desværre umuligt at omgå fysikkens love.
- Lad ikke slibestenen ligge i vand mere end et par minutter. Ellers risikere du at stenen bliver for blød, samt at limen der holder de to kornstørrelser sammen går i opløsning. Hvis der er brug for mere vand i løbet af slibeprocessen, dryp da nogle dråber på stenen undervejs.